SR chýba efektívny mechanizmus na odstránenie regionálnych rozdielov

11.01.2012 Bratislava

Bratislava 11. januára (TASR) - Slovensko má nedostatky vo vymedzení právomocí samospráv a štátu, a to najmä v absencii účinného systému efektívneho finančného vyrovnania sociálno-ekonomických rozdielov medzi jednotlivými regiónmi. Úloha odstránenia týchto rozdielov bude aj v budúcnosti spočívať okrem iného na samotných predstaviteľoch samospráv. Uviedol to dnes prezident SR Ivan Gašparovič počas novoročného stretnutia s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

\"Veľkým problémom je vysoká koncentrácia dlhodobo nezamestnaných, nekvalifikovaných a najmä sociálne odkázaných obyvateľov. Druhým problémom, ktorý bude potrebné riešiť, je zlá dopravná dostupnosť - je to veľký problém, ktorý by mal byť jednou z priorít do budúcnosti, aby sme práve tieto nerovnosti mohli vyrovnávať,\" povedal Gašparovič, ktorému chýba aj efektívnejšie a spravodlivejšie rozdeľovanie financií z eurofondov.

Prezident, rovnako ako v novoročnom prejave, spomenul ťažkú hospodársku situáciu, s ktorou sa museli v roku 2011 vyrovnávať aj samosprávy. Hlava štátu sa domnieva, že predstavitelia exekutívy budú musieť aj v tomto roku pristúpiť k hľadaniu nových foriem financovania miest a obcí. \"Nie všade sa vám podarilo vytvoriť nové pracovné miesta, nie vždy sa vám podarilo nájsť pochopenie vo vládnych inštitúciách, dosiahnuť spokojnosť v rámci rozdeľovania financií, či už zo zdrojov EÚ alebo vlády, ale som presvedčený, že všade, kde sa vám podarilo dosiahnuť úspechy, občania si vás vážia,\" adresoval prezident prítomným zástupcom ZMOS.

Prioritami združenia budú v tomto roku presadzovanie princípov subsidiarity, solidarity a otvorenosť samospráv. Predseda ZMOS Jozef Dvonč informoval prezidenta, že zástupcovia sa pripravujú na rokovania s parlamentnými stranami, aby im predstavili svoje námety, ktoré sa majú týkať rozvoja samospráv. \"Predpokladám, že ten vývoj sa určitým spôsobom zastabilizuje tak, že to, čo sme naplánovali v našich rozpočtoch, sa podarí aj naplniť a verím tomu, že postupne sa budeme dostávať z tej situácie a bude miesto aj pre rozvojové programy miest a obcí - momentálne v mnohých prípadoch je to len otázka prežívania,\" povedal Dvonč.
 

Vyberte región